Rovarcsípésre

Itt a nyár és mint mindig a rovarok sok bosszúságot okoznak, ha nem védekezünk ellenük. Az árvizek pedig csak még lehetetlenebbé tették a szúnyogokkal szembeni harcot. Ezért összeszedtünk néhány ötletet milyen természetes módszerek vannak a megelőzésre és a csípések enyhítésére.
A tapasztalatok szerint a levendula nem csak a molyokat tartja távol, hanem a szúnyogok, bolhák, de még a darazsak is meggondolják magukat, ha megérzik a illóolaját. Külsőleg készíthetünk saját szúnyog riasztót, ha 1 dl gyógyszertári alkoholba (vodka is megteszi) belecsöppentünk 10 csepp levendula illóolajat és tíz csepp citromfű illóolajat, majd felöntjük 1 dl vízzel. Beleöntjük egy kiürült pumpás flakonba és máris kész a bőrre, ruhára fújható riasztónk.
Ugyanezt a hatást érhetjük el, a rozmaring olajjal, eukaliptusszal, citrom olajjal is. Mindezeket keverhetjük is a kedvünk szerint.
Vannak akik a levendula olajból egy-egy cseppet kockacukorra csöppentve belsőleg alkalmazzák ezt a módszert, így a kipárolgó olaj tartja távol a rovarokat.
Ha nem vagyunk kényesek a fokhagymaszagra, azt is ehetünk, vagy jól megfokhagymázzuk az ételünket, órákon át fog védelmet nyújtani a bőrünkből kipárolgó illóolaja.
Nagyanyáink gyakran használták megelőzésként az almaecetet. Ha az erdőbe mentek gombászni, bogyót gyűjteni, hát előtte bekenték a ruhából kilógó testrészeiket almaecettel.
Ha pedig már megcsípett minket a rovar próbálkozzunk a következőkkel: keverjünk el egy két csepp vízzel sót és azt tegyük a csípésre, ez nagyrészt kiszívja a rovar mérgét a bőrből, lehet a szódabikarbónával is ugyanígy eljárni. Sokan a kukoricakeményítős pépre esküsznek.
Segít még a csípés égő-viszkető fájdalmának enyhítésében a méz, amely antibiotikum és bőr hidratáló egyszerre, a pitypang levele, a citromfű levele, vagy a szegfűszeg olaja amely szintén fertőtlenít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése