Ehető virágok - A sarkantyúka

Az ehető virágok nem csupán egy exkluzív étterem tányérján fordulhatnak elő, hanem a hétköznapi étkezésünk részévé válhatnak, ha azzá tesszük.
Persze figyelembe kell venni, melyek azok amelyeket elfogyasztjuk, hiszen köztük is vannak mérgezők, de sok szép és finom virág kiegészítheti a salátáinkat, díszítheti a desszertjeiket, de készíthetünk belőle szörpöt, szirupot, lekvárt, vagy öntetet.
Ilyen például az akác virága, az árvácska, a bársonyvirág, a bodza, a hársfa virága, az ibolya, a kakukkfű virága, a rózsa, a pitypang, a kamilla, a levendula vagy a sarkantyúka.
A kerti sarkantyúka, vagy kapucinusvirág egy egynyári kúszószárú növény amelyet neveznek a "kertek álomvirágának" is, mivel igénytelen növény, alig igényel gondozást és könnyen elszaporodik. Nagyobb cserépben is nevelhető. Magját ilyenkor április közepén vetik és májustól egészen októberig folyamatosan virágzik.
Nyersen kell fogyasztani! Ízét leggyakrabban a retekéhez hasonlítják. Bimbói a kapribogyóhoz hasonló ízt kapnak, ha ecetes sós lében tartósítjuk.
Főként mustárolajat, illóolajakat, káliumot tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Használják fertőtlenítőként, antibiotikumként és erősítőszerként.
Teát is készíthetünk belőle, amely jótékony hatású köhögésre, meghűlésre és húgyúti betegségek kezelésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése